نسیم قدسیان


خواهر و برادر عزیز

دشمن مترصد فرصتی است تا بین ما و ارزشهای دینی مان فاصله بیندازد

به هوش باشیم ارزشهای دینی خود را از دست ندهیم

تشبّه

عبارت است از اینکه شخصى در نحوه رفتار یا پوششى که به لحاظ جنسیت، دین و یا غیر آن نشانه و مشخّصه طایفه‏ اى از انسانها به شمار مى رود، همانند آنان گردد.
انواع تشبه
برخى انواع تشبّه، حرام، برخى مکروه و برخى دیگر مستحب است.
تشبه حرام
تشبّه مسلمان به کفار در استفاده از نشانه‏ هاى ویژه مذهبى آنان که از شعائرشان محسوب مى‏گردد، همچون صلیب حرام است. تشبّه هریک از مرد و زن به دیگرى در رفتار جنسى به معناى تخنث و تذکر حرام بلکه از گناهان کبیره است؛ لیکن تشبّه هریک از آن دو به دیگرى در پوشش و غیر آن از هیئتها، مانند برداشتن زیر ابروها و آرایش صورت و رها کردن موى سر بسان زنان، از حیث حرمت و کراهت مورد اختلاف است. برخى مطلق تشبّه،برخى تشبّه در لباس ، برخى دیگر، تشبّه توأم با اتخاذ آن به عنوان زی خود، نه به قصد دیگر مانند اظهار حزن و اقامه تعزیه را حرام دانسته‏ اند.
تشبه مکروه
تشبّه مسلمان به کفّار در لباس مکروه است. از جمله مصادیق این نوع تشبّه که در فقه از آن یاد شده عبارت است از: بر سر گذاشتن برطله (نوعى کلاه ویژه یهودیان) و بستن کمر به چیزى شبیه زنار (کمربندى که مسیحیان در گذشته به کمر مى‏ بستند و امروزه کشیشان، آن‏ را به گردن مى ‏آویزند برخى احتیاط را در ترک این نوع تشبّه دانسته‏ اند. بلکه برخى قائل به حرمت آن شده‏ اند.تشبّه به کفار در رفتار که در ظاهر به آنان شباهت پیدا مى‏کند هرچند انگیزه فاعل، این تشابه نباشد مکروه است؛ بدین جهت در روایات از نمازگزاردن در جایى که آتش افروخته مى‏شود مانند آشپزخانه به جهت تشبّه به عمل مجوسیان  و نیز پیش روى انسان یا مقابل عکس ذی روح به جهت شباهت پیدا کردن به عمل بت پرستان و غیر آن نهی شده است.
تشبّه به متکبران در رفتار، به نهادن یک پا بر ران پاى دیگر هنگام نشستن و تکیه دادن در حال غذا خوردن و نیز تشبّه کهنسالان به جوانان در رفتار، مکروه است.  همچنین تشبّه کنیز به زن آزاد در پوشاندن سر خود در نماز بنابر مشهور کراهت دارد.
تشبه مستحب
تشبّه به معصومان علیهم السّلام و اولیای الهی در رفتار و افعال، امرى مستحب و ممدوح است؛ ازاین‏ رو پوشیدن لباس سفید به جهت شباهت پیدا کردن به پیامبران، مستحب است. مستحب است حاجی در حج تمتع بعد از تقصیر به جهت تشبّه به محرم، از محرّمات احرام، مانند لباس دوخته و غیر آن اجتناب کند. براى اهل مکه نیز در ایام حج، تشبّه به محرمان استحباب دارد.





نوشته شده در تاریخ جمعه 92 دی 27 توسط سید داود